top of page

HISTORISKE FORSJORD-VILLAEN

  • Historisk tømmervilla fra 1930-tallet

  • Seks soverom, med 10 soveplasser

  • To bad

  • Sauna med dusj på området

  • Peis

  • Spisestue med plass til 12

  • Vaskemaskin på området

Engelskvillaen på Forsjordet

 

Engelske sportsfiskere kom til Vefsna allerede på midten av 1800-tallet. Fisket i elva var svært ettertraktet og engelskmennene bygde etterhvert egne hus ved de beste fiskeplassene i elva.

 

Fisket ved Forsjordforsen var blant elvas beste og engelskmennene satte opp en villa her. Denne brant ned i 1931, men allerede året etter satte daværende eier William Farrer i gang byggingen av en ny tømmervilla som sto ferdig i 1933.

 

I 1953, etter over hundre år med sportsfiske i Vefsna, var det slutt for engelskmennene på Forsjordet, og huset ble solgt til Ume sportsfiskelag. Huset ble deretter solgt videre til Volvo AB i 1968, som også leide fiskerettighetene i Forsjordio. Volvo brukte villaen som representasjonsbolig, hvor de tok med seg sine forretningsforbindelser på laksefiske. Mange avtaler for Volvo har nok kommet i stand på Forsjordet. Volvo eide villaen fram til 1999, da den ble kjøpt av Ellen og Bjørn Brodtkorb, som ble de første norske eierne av Engelskvillaen.

 

Villaen er et stort tømmerhus og består av to etasjer, i tillegg til en uinnredet loftsetasje. Første etasje inneholder kjøkken, spisestue, peisestue, bad, gang og overbygd veranda, mens andreetasjen består av seks soverom, med til sammen ti sengeplasser, og bad. Innvendig har huset fortsatt de flotte tømmerveggene og en flott peis fra 1933. Noen nyvinninger har det blitt, men det historiske suset er fremdeles intakt. Rundt villaen er det en stor inngjerdet hage, uthus med roerloft og et frittstående hus med badstue. Til eiendommen tilhører også et lite hus ved elvebredden på Naustberget. Huset har en liten spiseplass og benk for fiskere til å hvile på mellom øktene. 

bottom of page